Termékek Menü
0
Kategóriák

Páraelszívók működése

Minden amit a páraelszívókról tudni lehet.

Hogyan működik a páraelszívó?

A páraelszívó egy ventilátor motorral ellátott készülék, ami az Ön konyhája légteréből szívja ki a zsíros párát és gőzöket egy csőrendszeren áthaladva, vagy egy aktív szénszűrőn keresztül.

 

Mekkora teljesítményű páraelszívót vegyek a konyhámba?

A megfelelő páraelszívási teljesítmény választása nagyban függ az Ön konyhájától, a benne lévő elszívott levegő mennyiségétől,  a kivezető csőhossz átmérőjétől és hosszától, a benne található kanyarulatok számától.

A páraelszívókat minimum 6-szoros légcserére válasszuk, azaz ha az Ön konyhája egy 4*4 m-es alapterületű, akkor egy min 360 m3/h teljesítményű elszívót válasszon.

  • Ha konyhája kisméretű, és eletkromos vagy gáz főzőlapot használ, akkor 300/400 m3/óra kapacitású páraelszívó ajánlott.
  • 3-4 fős család esetén egy közepes méretű konyhában változatos ételeket főzve 400/500 m3/óra a szükséges kapacitás
  • Ha nagy a család akkor 600 m3/óra fölötti kapacitású páraelszívót válasszon, ha nagy konyhájában szívesen főz, és rendszeresen tart nagyobb összejöveteleket.

 

Ki kell-e vezetnem az elszívott levegőt a konyhámból?

A páraelszívókat két üzemmódban tudja használni. Kivezetéses üzemmódnál az elszívott levegő egy csőrendszeren keresztül távozik a konyha légteréből a szabadba, visszakeringtetéses üzemmódban az elszívott levegő egy aktív szénszűrő rendszeren halad át és a megtisztított levegő visszajut a konyha légterébe. Az aktív szénszűrők telítednek egy idő után, így kb 6 havonta ajánlott a cseréjük.

Páraelszívó kivezetett üzemmódban    Páraelszívó visszakeringetéses üzemmódban

 

Mi az ami a kivezetéshez kell?

Az elszívó és a kivezetett nyílás összekötéséhez szüksége lesz egy flexibili csőre (125 vagy 150 mm átmérő) 2 db bilincsre amivel a flexi csövet tudja rögzíteni a fali kivezetéshez és a páraelszívó csőcsonkjára.

Falon kívülre kell egy zsalus rács, ami megakadályozza a külső szennyeződések visszajutását a csőszakaszba, valamint egy visszacsapószelepre (pillangószelep) ami a hideg levegő visszajutását gátolja.

Ha a fali furat és a csőszakasz átmérője nem egyezik, akkor szüksége lehet egy lépcsős szűkítőre.

 

Milyen magasra kell tennem az elszívót a főzőlaptól?

Elektromos főzőlap esetén minimum 65 cm, gáz főzőlap esetén minimum 75 cm-re kell szerelni az elszívót. A páraelszívó gyártók az elszívók tervezésénél a 75 cm-es magassággal számolnak, amely minden típusú főzőfelület mellett alkalmazható.

Amennyiben az elszívó síkja magasabbra kerül, mint kb 165 cm, akkor érdemes szélesebb elszívót választanunk. (10 cm magasság növekedés esetén 10 cm-el szélesebb elszívó)

Páraelszívó méretek

 

UNE EN 61591 szabvány

A konyhai elszívó-berendezésekre vonatkozó UNE EN 61591 szabvány a valós - köbméter óra (m3/óra) alapú - légszállítási teljesítmént, valamint a kürtőben lévő nyomás nagyságát (Pa) értékeli egy adott ellenőrzési ponton.

Az elszívósi teljesítmény és a zajszint érvényes összehasonlítása csak akkor lehetséges, ha valamennyi mérést ezen szabvány szerint végeztenk.

UNE EN 61591

 

UNE EN 60704 szabvány

A konyhai elszívó-berendezésekre vonatkozó UNE EN60704 szabvány a működés közben decibelben [db(A)] mértmaximális zajszint nagyságát vizsgálja. A mérések visszhangmentes, vagy félig visszhangmentes kamrákban történnek.

UNE EN 60704

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: páraelszívó